Başkanlık Sistemi Konuşuldu

Genel Merkez Ar-Ge Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor’ başlıklı toplantılar İstanbul’un 3 bölgesinde yapıldı.

İstanbul İl Başkanlığında düzenlenen 2. Bölge Toplantısı, Aziz Babuşcu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun konuşmacı olduğu toplantıya, İl Yürütme ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Başkanları, Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri ile her kademeden teşkilat mensupları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aziz Babuşcu, Genel Merkez Ar-Ge Başkanlığımızın düzenlediği toplantıların Başkanlık Sisteminin anlaşılması açısından çok faydalı olduğuna değinerek, “Hem teşkilatlarımız hem de STK’lar için bilgi sahibi olma fırsatı olan bu toplantılar, aynı zamanda karşılıklı iletişim ve düşünce paylaşımı fırsatı sağlıyor. Yeni Anayasa ihtiyacının toplum gündemine gelmesi ve bir ihtiyaç olduğunun kabulüyle birlikte, Başkanlık Sistemi de yeniden konuşulmaya ve tartışılmaya başladı. Konuya hakim, yetkin insanların anlatacakları daha sağlıklı bilgi sahibi olmamızı ve konuya daha doğru bakmamızı sağlayacak. Sayın Burhan Kuzu’ya bu değerli bilgi paylaşımı için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Başkanlık Sistemi hakkında bir konuşma yapan İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Başkanlık Sisteminin ne olduğunu anlamak adına çeşitli illerde düzenlenen toplantılarla, derinlemesine bilgi sahibi olma, ön yargıların kırılması gibi olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti.

Genel olarak bir konuyu bilmeyen insanın ona düşman olmasının daha kolay olduğunu söyleyen Kuzu sözlerini şöyle sürdürdü:  “Başkanlık Sistemi Türkiye’de 30 yıldır tartışılıyor. Ben de hep bu tartışmaların içindeydim. Bu anlamda sahip olduğum bilgi ve tecrübeyi sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Eğer Türkiye'de bir koalisyon dönemi gelirse günün birinde, AK Parti olarak bizim yaptığımız birikimi, 6 ayda bitirirler. Bu, bu kadar nettir. O zaman elimiz tutarken, gücümüz yeterken bu model konusunda kafa yormamız lazım.”

İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Kuzu, “Başkanlık Sisteminin özellikleri, Kuvvetler ayrılığı, Başkanın yetkileri, Parlamentonun yetkileri, Seçim sistemi’ gibi birçok konuda açıklamalarda bulunarak, çeşitli değerlendirmelerde bulundu.