Yerel Yönetimlerde Kültür-Sanat Politikalarını Konuştuk

AK Parti Belediyeciliğinin ayırt edici bir özelliği olan kültür sanat çalışmalarını daha da güçlendirmek hedefindeki Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığı, “Yerel Yönetimlerde Kültür-Sanat Politikaları”  konulu bir çalıştay düzenledi.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, Kültür Bakanı Ömer Çelik, Aziz Babuşcu, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Sakarya Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İl Yerel Yönetimler Başkanı Selim Temurci, İl Yönetim Kurulu Üyeleri ve İlçe Belediye Başkanları katıldı.

Moderatörlüğünü yazar Nihal Bengisu Karaca’nın yaptığı çalıştayda, “Kültür ve Sanat” konusuyla ilgili olan; yazar, yayıncı, sanatçı, bürokrat, akademisyen, siyasetçi ve STK temsilcileri, 2023 AK Parti vizyonunu merkeze alarak; bugüne kadar yapılmış çalışmaları daha da güçlendirecek ve “Medeniyet Tasavvurumuza” dayalı kültürel belediyecilik faaliyetlerine ışık tutacak görüş ve önerilerini dillendirdiler.

Çalıştay öncesinde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Aziz Babuşcu, “AK Parti belediyeciliğinin, özellikle kültür-sanat alanında yaptıklarının  konuşulduğu bir çalıştay çok anlamlı ve çok kıymetlidir. Genel Merkezimize, Genel Başkan Yardımcımıza böyle bir çalıştayı organize ettikleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

Kültür-Sanat Alanında Bir Öngörümüz Olmalı

Aziz Babuşcu sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul’da yerel yönetimlerde AK Parti belediyeciliği başta büyükşehir olmak üzere kültür-sanat politikaları itibariyle pek çok faaliyet yapıyor. Biz İstanbul il teşkilatı olarak, üç aydır AK Parti belediyelerindeki kültür-sanat politikaları üzerine bir komisyon faaliyeti sürdürüyoruz. İlk yaptığımız çalışma belediyelerimizin saha çalışması anlamında neler yaptığına dair bir alan tespitidir ve bunu tamamladık. Akabinde komisyonumuz sahasında uzman ve yetkin olan insanlarla, daha lokal, ‘mutfak çalışması’ diyebileceğimiz cinsten çalışmaları şu anda yapıyor. İstanbul olarak kültür-sanat alanında böyle bir öngörümüzün olması gerektiğine inanıyoruz.  Bu anlamda; bugünkü çalışmayı bizim yapageldiğimiz mutfak çalışmalarına da çok önemli katkı sağlayacağı ve anlamlı bir örtüşme olacağı için çok değerli ve kıymetli buluyorum. Eminim; burada düşüncelerini ifade edecek katılımcıların bize sağlayacağı katkı ufkumuzu genişletecek ve bir çerçeve ortaya çıkmasında önemli bir katkı olacak.”

Kültür Tabiatı İtibariyle Özgürdür

Kültür Bakanı Ömer Çelik de çalıştay öncesi yapılan basın toplantısında görüşlerini dile getirdi. “Devlet eliyle kültür politikası oluşturmak çok otoriter bir yaklaşımdır.” diyen Çelik, “Kültür tabiatı itibariyle özgürdür, çoğulcudur ve dinamiktir. Bizim yapabileceğimiz en fazla şey şudur; var olan kültür politikasının özgürlüklerini temin etmek ve o imkansızlıkların giderilmesini sağlamak. Eğer biz devlet eliyle ‘Kültür Politikası şudur’, ‘Milli Kültür Politikamız budur’ diyerek devlet olarak devreye girersek, o zaman biz kültürel hayata bir nefes üflemek yerine, kültürel hayatı felç etmiş oluruz. Kültürel hayat, adı üstünde entelektüele aittir. Tamamen sivildir. Devletin buradaki görevi sadece onu selamlamak ve onun özgürleşmesine katkıda bulunmaktır. Bugünkü çalıştayın da bu anlamda oldukça ciddi ve faydalı bir çalışma olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Bin Yıllık Köklerimizle Buluşacağız

Çalıştaya katılan İBB Başkanı Kadir Topbaş ise “Öncelikle şunu biliyoruz, kadim bir medeniyete mensubuz. Binlerce yıl bir tarihimiz var. Milletleri millet yapan değerler vardır. İnanç dünyaları kültürel derinlikleri ve zenginlikleri onların önemli ögeleridir. Küçülen bir dünya da yaşamaktayız. Tüm insanların kaderleri birbirine bağlı, böyle bir süreçte sizler, bizler kendi toplumumuzun, değerlerimizin etkili değerlerini tekrar kendi özgüvenimizle gündeme getirdiğimiz zaman inanıyorum ki millet olarak bin yıllık köklerimizle buluşmuş olacağız.” şeklinde konuştu.